Allergieën en hooikoorts

Wat zijn lente-allergieën en hooikoorts? 

Lente-allergieën, vaak hooikoorts genoemd, worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem op allergenen in de lucht, zoals pollen van bomen, grassen en onkruid. Wanneer deze fijne deeltjes in contact komen met de luchtwegen van een gevoelig persoon, kan dit leiden tot een reeks ongemakkelijke symptomen. 

Symptomen om op te letten 

De symptomen van hooikoorts lijken veel op die van een gewone verkoudheid, maar er zijn enkele duidelijke verschillen. De typische symptomen van hooikoorts zijn: 

  • Niezen 
  • Loopneus of verstopte neus 
  • Jeukende, waterige ogen 
  • Jeuk aan neus, mond of keel 
  • Vermoeidheid, vooral als de symptomen slaap verstoren 

Voorkomen en behandelen van symptomen 

Hoewel het misschien onmogelijk lijkt om pollen volledig te vermijden, zijn er verschillende manieren om de blootstelling te verminderen en de symptomen te beheersen. Je kan bijvoorbeeld binnen blijven op hoge pollendagen. Je kan steeds op voorhand de pollenverwachting nakijken. Zo weet je dat je beter binnen kan blijven op dagen met een hoge pollenconcentratie. 

Daarnaast kan je gebruik maken van een luchtzuiveraar in huis om de hoeveelheid binnenkomende pollen te beperken. Ook is het belangrijk om je persoonlijke hygiëne te verzorgen. Douche en was je haar voor het slapengaan om pollen te verwijderen. 

Wanneer je buitenkomt, draag je best een zonnebril. Dit kan helpen om je ogen te beschermen tegen pollen. Zeker als je door de natuur fietst of wandelt, is een zonnebril aangeraden. 

Je kan ook je ogen en neus spoelen met fysiologisch water om pollen effectief te verwijderen en irritatie te verminderen. Het regelmatig spoelen van de ogen en neus kan bijzonder nuttig zijn na een dag buitenshuis, vooral tijdens het hoogseizoen van pollen. 

Last but not least is er natuurlijk ook effectieve medicatie. Antihistaminica, neussprays en oogdruppels kunnen nuttig zijn in het verlichten van symptomen. Kom zeker langs in onze apotheek voor het juiste advies op maat! 

Conclusie 

Hoewel lente-allergieën en hooikoorts voor veel mensen een jaarlijks terugkerende last zijn, betekent dit niet dat je deze maanden in ongemak moet doorbrengen. Met de juiste voorzorgsmaatregelen en behandelingen kun je genieten van de lente, ongeacht de pollen in de lucht. Begin vroeg met het nemen van voorzorgsmaatregelen en overleg met een zorgverlener om een plan op te stellen dat bij jou past. Zo kun je een stapje voor blijven op je allergieën en volop genieten van het prachtige lenteseizoen!