18 november 2023: Europese Antibioticadag

Waarom is deze dag zo belangrijk?

Als jouw vertrouwde apotheker, is het onze taak om jou niet alleen van medicijnen te voorzien, maar ook om jou bewust te maken van het juiste gebruik ervan. 

Overmatig of verkeerd gebruik van antibiotica kan leiden tot antibioticaresistentie. Dit is een ernstig probleem; volgens de Wereldgezondheidsorganisatie overlijden er jaarlijks wereldwijd ongeveer 700.000 mensen door resistente infecties. Bacteriën kunnen namelijk ongevoelig (of resistent) worden voor antibiotica. De antibiotica kunnen de bacteriën dan niet doden of afremmen, waardoor je ernstige infecties kan oplopen.

Daarnaast zijn de meeste mensen zich niet bewust van het feit dat verkeerd gebruik van antibiotica kan leiden tot resistentie. Daarom is een dag als deze uitermate belangrijk!

Wat kan jij doen?

Wel, eerst en vooral moet je steeds een arts of apothekers raadplegen voordat je antibiotica gebruikt. Bij Apotheek LB Farma kan je terecht voor advies op maat. 

Als je antibiotica moet nemen, is het ook van groot belang dat je het voorschrift volgt. Neem de antibiotica precies zoals voorgeschreven en maak de kuur ook steeds af. Dit is belangrijk om de ziekteverwekkende bacteriën te doden.

En last but not least, kan je er ook mee voor zorgen dat het bewustzijn verspreid wordt. Zo kan je deze informatie delen met vrienden en familie. 

Wil jij graag meer informatie en persoonlijk advies rond antibiotica? Onze apothekers staan klaar met advies op maat!