Het griepvaccin: waarom is het zo belangrijk en voor wie?

 It’s that time of the year again, het griepseizoen! Zoals elk jaar kunnen we er niet omheen en wordt ons immuunsysteem tijdens het najaar op de proef gesteld. Een griepvaccin is dus geen overbodig luxe.

Waarom een griepvaccin? 

Het griepvaccin biedt bescherming tegen het virus, dat is vanzelfsprekend. Hoewel het dus zeer effectief werkt, is het van belang dat men zich elk jaar opnieuw laat vaccineren. Het is namelijk zo dat er steeds nieuwe varianten opduiken, waartegen vaccins dus ook bestand moeten zijn. Het griepvaccin geeft dus geen bescherming op lange termijn. 

Wanneer laat ik me best vaccineren? 

Aangezien het aantal besmettingen een piek kent tijdens het najaar, en het vaccin de eerste maanden het meest effectief werkt, vinden de vaccinaties voornamelijk plaats vanaf half oktober tot half december.  

Wie moet het griepvaccin krijgen? 

Er is niet voor iedereen de precaire behoefte om zich te laten vaccineren. Wel geldt dit voor bepaalde risicogroepen. We sommen ze hieronder even op voor jou.

- Personen met een onderliggende chronische aandoening. Denk aan hartproblemen, longziekten, kankerpatiënten, lever- en nieraandoeningen, metabole aandoeningen (inclusief suikerziekte), immuniteitsstoornissen, neuromusculaire aandoeningen, enzovoort.

- Alle personen boven de 65 jaar. 

- Personen die in een instelling verblijven

- Alle zwangere vrouwen. 

- Kinderen van 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken. 

- Personen die samenwonen, werken of in contact komen met bovenstaande risicopatiënten. 

Griepsymptomen

Heb je last van koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, keelpijn en/of koorts? In dat geval heb je waarschijnlijk het griepvirus opgelopen. Het is dan verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts en om contact met anderen te vermijden. Kom je alsnog in contact met andere mensen? Nies en hoest dan in je elleboog, was regelmatig je handen en gebruik papieren zakdoekjes die je meteen in de vuilbak gooit. 

Je symptomen verlichten doe je door veel water te drinken, goed te rusten, stress te vermijden en niet te sporten.