Back to School: “Welke vitaminen geef ik mijn kind?”

De zomervakantie zit er bijna op! Onze kinderen gaan weer naar school, en daar zijn waarschijnlijk al een heleboel voorbereidingen voor getroffen. De boekentassen, brooddozen, pennen en papier staan klaar, maar heb je ook aan de nodige brandstof gedacht? Geen echte brandstof natuurlijk, maar de bron van energie voor jouw kind. We denken hierbij aan gezonde voeding, voldoende water, genoeg slaap, een haalbaar ritme en extra vitamines. Tijdens de vakantie maken evenwichtige maaltijden natuurlijk plaats voor ijsjes, koekjes, BBQ’s enzovoort (en terecht), maar tijdens de schoolmaanden hebben kinderen baat bij een uitgebalanceerd dieet met voldoende vezels en vitamines die het immuunsysteem ondersteunen. Zo zijn ze beter gewapend tegen de bacteriën en virussen waaraan ze worden blootgesteld. Een voedingssupplement met extra vitamientjes kan het zetje in de rug zijn waar jouw kind behoefte aan heeft. Ze bevatten meerdere vitaminen, maar welke precies? En wat is hun functie? We leggen het je uit (in alfabetische volgorde)!

Vitamine A: Vitamine A speelt een cruciale rol in groei, botontwikkeling en het afweersysteem. Daarnaast draagt het ook bij aan het behoud van een gezonde huid en ogen. Let op: een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn.

Vitamine B: Ook de B-vitamines zijn onmisbaar. We kunnen ze onderverdelen in vitamine B2, B5, B6, B8 en B12, en ze spelen een belangrijke rol in energieproductie, de aanmaak van rode bloedcellen, het zenuwstelsel en celregeneratie. Ze zorgen ten slotte voor een boost in concentratievermogen.

Vitamine C: Daarnaast is ook vitamine C, een krachtige antioxidant, de beste vriend van het immuunsysteem. Deze vitamine vind je ook terug in groenten en fruit, wat onmisbaar is in het uitgebalanceerde dieet van onze kinderen.

Vitamine D: Het bekende vitamine D kan, zoals velen weten, in ons lichaam worden aangemaakt dankzij zonlicht. Dankzij deze vitamine neemt ons lichaam makkelijker calcium en fosfor op, wat belangrijk is voor de botgezondheid. Aangezien kinderen tijdens de schoolmaanden minder worden blootgesteld aan zonlicht, komt deze vitamine goed van pas! Wist je trouwens dat vitamine D standaard moet worden toegevoegd aan de dagelijkse routine van kinderen tussen 0 en 6 jaar? Dit kan in de vorm van druppels, capsules, tabletten of gummies. Let op: een teveel aan vitamine D kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Vitamine E: Nog een antioxidant is vitamine E. Deze vitamine ondersteunt de bescherming van cellen en weefsels tegen schade.

Wil je meer weten over de verschillende vitamines of advies over vitaminesupplementen? Spring gerust bij ons binnen! We helpen je graag verder!