Goede Mondhygiëne: Volstaat het om twee keer per dag je tanden te poetsen?

Dat we minstens twee keer per dag onze tanden moeten poetsen, hoeven we je niet uit te leggen. Een goede mondhygiëne is dan ook van essentieel belang om je witte tanden te onderhouden, maar ook om een slechte adem, mondziekten en andere gezondheidsproblemen te vermijden. Maar volstaat het wel om twee keer per dag onze tanden te poetsen? Let’s find out in deze blog!

Ten eerste is het belangrijk om stil te staan bij de impact die onze levensstijl heeft op onze mondhygiëne. Het eten van gezonde, vezelrijke en evenwichtige voeding is hierbij een eerste belangrijke factor. Het consumeren van suikerhoudende voeding en dranken tast je tanden aan, en voldoende water drinken is van groot belang om je mond goed gehydrateerd te houden. Daarnaast is roken ook schadelijk voor de mondhygiëne. Deze ongezonde gewoonte kan niet alleen je tanden en tandvlees beschadigen, maar vergroot ook het risico op mondkanker.

Dagelijkse routine

Om je mondhygiëne op de juiste manier te onderhouden, zijn er verschillende stappen die je kunt volgen. Tandenpoetsen is een goed begin. Houd daarbij rekening met de hardheid van je tandenborstel (niet te hard en niet te zacht), de tandpasta die je gebruikt, de duur van het tandenpoetsen en de poetsbewegingen. Het is aanbevolen om minstens twee minuten grondig je tanden te poetsen, 's ochtends na het ontbijt en 's avonds voor het slapengaan. Vergeet ook je tong niet! Hier ontwikkelen zich veel bacteriën, zowel goede als slechte. Je kunt ook een tongschraper gebruiken.

Flossen is vervolgens een echte must-have als het om mondhygiëne gaat. Flossen helpt bij het schoonmaken van plaatsen waar je tandenborstel net niet bij kan. Zo krijgt tandplak geen kans.

Wil je nog een stap verder gaan? Kies dan voor mondwater. Dit hoef je niet elke dag te gebruiken, maar het helpt zeker bij het doden van bacteriën en het behouden van een frisse adem.

Jaarlijks onderhoud

Naast de dagelijkse mondverzorgingsroutine is het ook van groot belang om minstens één keer per jaar de tandarts te bezoeken. Zo kan tandsteen worden verwijderd, gaatjes worden gevuld en kunnen problemen vroegtijdig worden opgespoord.

Heb je verder nog vragen? Neem gerust contact met ons op of kom eens langs! Wij helpen je graag verder.