Stress: de alarmbel van het lichaam

Stress is de alarmbel van het lichaam. Alleen, er kunnen omwille van stress meerdere alarmbellen afgaan en het is niet altijd even duidelijk of stress de oorzaak is. Aan de hand van een bloedafname kunnen stresshormonen in het lichaam worden getest. Hieraan kan men afleiden of het lichaam zich al dan niet in een staat van stress bevindt. 

Stress en fysieke klachten 

Wanneer stress toeneemt, gaat het lichaam in fight or flight modus. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam dat zich opmaakt om te overleven. Net zoals een dier in het wild twee opties krijgt wanneer het bedreigd wordt: vechten of vluchten. Dankzij deze natuurlijke respons zijn we als mens in staat om snel te reageren/handelen als dat moet. De keerzijde van de medaille vertaalt zich in het gebrek aan energie voor enkele belangrijke processen in het lichaam. Zo wordt de productie van witte eicellen vertraagd (waardoor je immuniteit erop achteruit gaat) en wordt je spijsvertering ontregeld. Dit laatste kan bijvoorbeeld constipatie en/of diarree met zich meebrengen. Daarnaast zijn ook hoofdpijn (migraine), spierpijn, haarverlies en huidproblemen enkele typische klachten van een verhoogd stressniveau in het lichaam. 

Stress en mentale gezondheid 

Terwijl we makkelijker onze spreekwoordelijke vinger kunnen leggen op fysieke klachten, is het (h)erkennen van mentale klachten veel moeilijker, zeker wanneer we van deze klachten een oorzaak moeten zoeken. Het is namelijk niet zo dat deze (fysieke en mentale) klachten steeds 100% te wijten zijn aan stress. Wel kunnen onderstaande klachten bij jou een belletje doen rinkelen en in dat geval is het interessant om stil te staan bij het stresslevel in jouw lichaam. 

Enkele veelvoorkomende mentale klachten zijn: 

- Slaapproblemen 

- Concentratieverlies

- Verlaagd libido

- Vermoeidheid 

- Stemmingswisselingen 

- Depressie 

Stress op lange termijn

Stress wordt ook wel eens een ‘stille killer’ genoemd. De symptomen zijn niet altijd even duidelijk, het kan een lange tijd onbewust in je lichaam zitten maar op lange termijn wel heel wat problemen met zich meebrengen. Zo kan een aanzienlijke hoeveelheid stress over een langere periode een verhoogde bloeddruk, hartproblemen, burn-out, diabetes of in het ergste geval kanker in de hand werken. Reden te meer om hier bewust mee om te gaan. 

“Hoe krijg ik die stress weer onder controle?”

Er is helaas geen ‘quick fix’ wanneer het op stress aankomt. Wel kunnen kleine veranderingen in jouw levensstijl ervoor zorgen dat je dit weer deels onder controle krijgt. Een gezonde en evenwichtige levensstijl die bestaat uit gezonde voeding en voldoende beweging kan bijvoorbeeld al wonderen doen. Zorg er daarnaast voor dat je lichaam en geest voldoende kunnen ontspannen. Trek de natuur in, doe aan low impact sport zoals yoga, wandelen of fietsen, mediteer, schrijf je gedachten neer, slaap voldoende, zorg voor jezelf en je persoonlijke hygiëne, doe ademhalingsoefeningen enzovoort.
Wil je hierin nog extra ondersteuning? Dan helpt LB Farma je met plezier verder.