Zonnecrème, de beschermengel van de zomer

  

Maar we moeten toch een kanttekening maken bij dat mooie verhaaltje. Het is namelijk van groot belang dat je jezelf goed insmeert met zonnecrème als je je blootstelt aan de zon. Doe je dat niet, dan kan dat nefaste gevolgen met zich meebrengen. 

Waarom zonnecrème?

De beschermengel van de zomer is ongetwijfeld zonnecrème! Als je naar buiten gaat en te lang in de zon zit zonder bescherming, dan kan dat schadelijke gevolgen hebben, zoals huidverbranding, huidveroudering en zelfs huidkanker. Daarom is het dus van groot belang om zonnecrème op je huid te smeren als je jezelf in de zon begeeft.

Het product werkt als een soort spiegel die het zonlicht weerkaatst waardoor de UV-straling van de zon je huid niet beschadigt. 

Smeren maar!

Bij het kiezen van de juiste zonnecrème houden we rekening met de SPF, ofwel de Sun Protection Factor. Je hebt vaak de keuze uit SPF30 en 50, die respectievelijk 96,6% en 98% bescherming bieden. Het valt dus op dat 100% bescherming niet bestaat! 

Weet ook dat SPF enkel bescherming biedt tegen UVB-stralen. Het grootste deel van het zonlicht bestaat echter uit UVA-stralen, waar een gewone zonnecrème met SPF50 zelfs geen bescherming tegen biedt. Daarom gebruik je best breedspectrum zonbescherming die je dus zal beschermen tegen het hele zonnespectrum.

Daarenboven is het ook belangrijk om je niet eenmalig in te smeren. Smeer je geregeld in bij een langere blootstelling aan de zon, zodat de crème telkens opnieuw zijn werk kan doen. De Stichting tegen Kanker raadt iedereen aan om jezelf om de 2 uur in te smeren met een breedspectrum zonbescherming met minimaal SPF30. Zo zal je je zo optimaal mogelijk kunnen beschermen tegen de nadelen van de zon.

Nefaste gevolgen

Als je beslist je zelden of niet in te smeren en jezelf toch vaak blootstelt aan de felle zon, dan kan dit zeer nadelige gevolgen met zich teweeg brengen. Door jezelf niet te beschermen kan je huid verouderen en verbranden. Een teveel aan UVB- straling kan als gevolg hebben dat je huid zal verbranden, terwijl een overvloed aan UVA-straling kan zorgen voor huidveroudering. 

Het kan natuurlijk nog erger. Als je jezelf niet voldoende beschermt tegen de zon, kan het fenomeen huidkanker zich voordoen. De cijfers geven ook aan dat meer en meer mensen te maken krijgen met huidkanker als gevolg van een te lange blootstelling aan het zonlicht zonder of met te weinig bescherming. Jaarlijks komen er in België circa. 40.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij (cijfers van Kom op tegen Kanker). Ouderen zijn over het algemeen vatbaarder voor huidkanker, maar ook mensen die buiten werken, mensen met een lichte huid en mensen met een mindere weerstand zijn in principe gevoeliger. 

Het is en blijft dus belangrijk om je zo goed mogelijk te beschermen tegen het zonlicht. Kies ervoor om geregeld de schaduw op te zoeken en om extra kledij, een zonnebril en/of een hoofddeksel te dragen. En natuurlijk, blijven smeren!